ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!

Καλώς ορίσατε!Στο blog μου θα διαβάσετε αποφθέγματα, παροιμίες, αινίγματα, ανέκδοτα κ.α.


Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΛΟΓΙΑ ΣΟΦΩΝ

    Όποιος υψώνει τον άνθρωπο πάνω από κράτη, θρησκείες και πατρίδες, αλλιώς τα συλλογίζεται κι αλλιώς εκείνος που τον χαμηλώνει κάτω από τούτα.
      Άμα δηλαδή πεις: δεν έχει Έλληνα, Άγγλο, Αμερικάνο , μαύρο, κίτρινο και άσπρο, άντρα και γυναίκα, χριστιανό ή μουσουλμάνο, κι έχει πρώτα τον άνθρωπο, τότε μ' άλλη ματιά μετράς το άδικο.
    Μα και να βάλεις τον άνθρωπο πάνω απ' όλα, θαρρείς ότι η πατρίδα χάνεται σώνει και καλά? Και τι είναι πατρίδα? Η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας, όλα όσα μας δένουν από χρόνια. Όμως κι ο σημερινός πολιτισμός είναι δικός μας? Κουβαλάμε τελευταία απ' τη Δύση χίλια δυο μασκαριλίκια και γίναμε άλλοι. Πόσα δένουν τους σημερινούς με τους χθεσινούς? Ότι λέμε πατρίδα σήμερα ήταν το ίδιο και πρωτύτερα? Άσε που σιγά σιγά ξέβαψε και ταυτίστηκε με το κράτος. Αναρωτήθηκες τι σκέφτονται οι πολλοί μόλις τους πεις πατρίδα? Το πρώτο είναι ο χάρτης. Αν είχανε παιδευμένο μυαλό, θα σκέφτονταν πρώτα όσα μας δένουν και μέσα σε τούτα ας είναι κι ο χάρτης.
    Και μήπως τους ανθρώπους άμποτε λευτερωθεί ο νους τους, δε θα τους δένουν πιο πολύ τ' άλλα και λιγότερο οι πατρίδες?
   Και πες πως αύριο έρχονται από μακρινούς πλανήτες πλάσματα και μας πατούν σα σκουλήκια, δε θα νιώθουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι ότι έχουμε κοινή πατρίδα τη γη?
    Κι αν τα λέω σωστά, γιατί δε συλλογιόμαστε έτσι από τώρα? 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου